Elektrisk eller manuel tandbørste

Den allerførste masseproducerede tandbørste, blev introduceret på markedet i 1780. Den var lavet af svinebørster og knogler. I dag kan man købe elektriske tandbørster med adskillige børsteindstillinger, tryksensorer, der fortæller, hvornår man presser for hårdt, timer med forskellige indstillinger, digitale påmindelser ved udskiftning af børstehovedet og en hel masse andet. Ja, der er i sandhed sket meget i løbet af det seneste lille kvarte årtusinde. Vi vil i dette indlæg, der er blevet til i samarbejde med tandlægerne på christianshavn, komme frem til en vurdering af om du bør vælge elektrisk eller manuel tandbørste.
fjernelse af plak

I dag er der ofte stor debat om, hvorvidt det er bedst at bruge en elektrisk tandbørste eller den gode gammeldags. Og nej, her taler vi naturligvis ikke om den af svinebørster og knogler, men den ganske almindelige manuelle tandbørste. Når debatten stadig raser vise steder, hænger det sammen med, at der ikke er noget entydigt svar. For nogle er det bedst at benytte en elektrisk tandbørste, mens det for andre giver bedre mening med en manuel tandbørste.

Når du bruger en elektrisk tandbørste, er du sikker på, at den laver de rigtige bevægelser, og det kan også hjælpe på at få tandbørsten til at vare længe nok, for man bliver ikke træt undervejs. Du skal dog stadig benytte den elektriske tandbørste korrekt, ellers gør den ingen særlig gavn. Mange mennesker oplever også, at de får en bedre mundhygiejne ved at bruge en elektrisk tandbørste.

For andre vil det være bedre med en manuel tandbørste, simpelthen fordi de går hen og bliver for sjuskede med en elektrisk en af slagsens, hvor det måske kan føles, som om den gør hele arbejdet for én. Det kan også være, at du ikke bryder dig om den snurrende
fornemmelse. Det er helt fint, for alle undersøgelser viser, at du kan få lige så rene og fine tænder med en almindelig tandbørste som med en elektrisk. Igen skal du selvfølgelig huske den rette børsteteknik, men ellers er der ingen forhindringer.

Husk dog, at en elektrisk tandbørste næsten altid vil være at foretrække for ældre og fysisk handicappede, især patienter med gigti hænder og fingre. Den afhjælper i høj grad. Derfor viser flere undersøgelser også, at det er en god idé, hvis de ældre er vant til at bruge en elektrisk tandbørste i forvejen, inden det bliver en bydende nødvendighed. Hvis du er ved at være en smule oppe i årene, kan du måske med fordel overveje, om du skal forebygge tingenes gang og allerede nu vænne dig til en elektrisk tandbørste.

Tandlægerne No. 68 ApS
Amagerbrogade 68
2300 København S
Tlf.: 32 54 56 74

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *