Gebis – hvad er det for en størrelse?

Du har måske set parodier af sømænd, der altid har tre obligatoriske rekvisitter – en rød hjerte tatovering, en flaske rom og enten en mund uden tænder eller et gebis. Det sidste er de velhavende sømænd af slagsen, for et gebis er en betydelig udskrivning. På trods af dette, er der efterhånden ganske mange ældre danskere, der ville kunne sejle på de syv have. Her blogger den tandlæge du bør besøge i Silkeborg

Gebis er løsningen, når alle tænderne har måtte fjernes. Gebisser deles op i helproteser og delproteser. Helproteser beskriver, når alle tænderne i enten over – eller underkæben mangler, mens der ved delproteser er tilbageværende tænder. Den nuværende yngre generation vil højest sandsynligt ikke komme ud for at blive tilbudt en helprotese – man vil her kæmpe for at redde de tilbageværende tænder, så man i stedet kan indsætte en delprotese. Gebisset erstatter altså de tænder i munden, du ikke længere har. Mange ældre mennesker vælger det, så de stadig kan smile og socialisere, uden at skulle være bevidste omkring deres mangel på tænder. Et gebis kan laves meget pænt og overbevisende, så det ikke er en nødvendighed at fortælle folk omkring dig, at du mangler dine tænder, hvis du ikke har lyst. Gebisset tillader dig som udgangspunkt at spise normalt, hvilket en motivationsfaktor for mange, der har levet uden tænder. Du skal dog være opmærksom på, at hård mad (for eksempel rå grøntsager) kan være svært at tygge med gebisset, i alt fald indtil øvelsen er der.

Selvom et gebis giver mange muligheder, fører det også begrænsninger med sig. Gebisset kommer aldrig til at føles som ”de gode, gamle tænder” – det vil altid kræve en del tilvænning af brugeren. Det kan enten hæftes fast på tænderne ved hjælp af tryklåse, metalbøjler eller den vakuum der er mellem gebisset og tænderne. Visse medicintyper, som også inkluderer håndkøb, kan påvirke gebisset, så man skal være opmærksom, når man tager medicin, hvis man er gebisbruger.

Som bruger af et gebis skal du oftere til tandlægen end ellers, da det skal bør tilses af en tandlæge med jævne mellemrum for at sikre, at det stadig passer perfekt. Hvis du skulle være så uheldig at tabe dit gebis, skal du under ingen omstændigheder forsøge selv at ordne det – du kan ende med at skade din mund. At få et gebis kan være en grænseoverskridende beslutning for mange, og man skal i første omgang forsøge at holde sine tænder så grundigt, at det ikke bliver nødvendigt, men er man nået dertil, så tag snakken med tandlægen. Hvad der måske kan føles som et kunstigt smil, kan virkelig forvandles til et ægte smil, når det ender i din mund.

Tandlæge Morten Skov Hansen ApS
Fredensgade 20
8600 Silkeborg
Telefon: 86 81 16 76

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *