Huller i tænderne

Huller i tænderne er et problem, som rammer både børn, unge og gamle. For at undgå at der opstår huller i tænderne, er det vigtigt, at man opsøger sin tandlæge, ligeså snart man oplever problemer med tænderne. I denne artikel vil vi kigge nærmere på, hvilke symptomer man bør reagere på, samt hvordan man bedst muligt forebygger huller i tænderne.

Symptomer på og årsager til huller i tænderne
Det er ikke altid, at man med det blotte øje kan se, om man har et hul eller et begyndende hul i tanden. I begyndelse vil det oftest kun komme til udtryk ved, at tanden får en brunlig farve. Selvom dette er forholdsvist nemt at se, er der mange, som forveksler det med almen misfarvning af tænderne. Endnu sværere bliver det, hvis hullet er placeret på tandens bagsiden eller mellem tænderne.

Det næste tegn på huller i tænderne kommer til udtryk ved, at ens tænder bliver overfølsomme over for kulde. Dette skyldes, at tandens nerve vil reagerer, når den kommer i kontakt med eksempelvis kolde drikkevarer eller is.

Eftersom det således kan være svært selv at spotte huller i tænderne, er det nødvendigt, at man regelmæssigt får tjekket og ordnet tænderne hos sin tandlæge. Din tandlæge vil nemlig, vha. eksempelvis røntgenbilleder, være i stand til at få øje på, om der er problemer. En anden fordel ved at få tjekket sine tænder af en professionel tandlæge er, at de ligeledes vil kunne se om du har problemer med begyndende huller. På den møder kan du proaktivt behandle dine tænder, inden problemet for alvor bryder løs. For at være sikker på, at man får besøgt sin tandlæge ofte nok, anbefales det, at du finder en tandlæge, som bor i dit nærområde. Bor du eksempelvis i Frederikssundområdet, bør du vælge en erfaren tandlæge lokeret i Frederikssund eller omegn. Bor du derimod i København bør du således finde en tandlæge i hovedstadsområdet osv.

huller i tænderne

Forebyggelse af huller i tænderne
Nogle mennesker er mere tilbøjelig til at få huller i tænderne end andre. Dette kan blandt andet skyldes, at deres emalje ikke er nær så stærk. Dog er det ikke kun genetik, der har betydning for, hvem der har problemer med huller i tænderne – også livsstil har stor betydning. Folk der eksempelvis indtager store mængder af sodavand og søde sager, vil ofte have større problemer med tænderne, end folk der lever en sund livsstil. For at undgå huller i tænderne, samt andre tandproblemer, er det derfor vigtigt at have fokus på, hvad man putter i munden.

Den vigtigste faktor, når det kommer til at holde sine tænder stærke og sunde, er dog den personlige mundhygiejne. Du har sikkert allerede fået tudet øreren fulde hos din tandlæge om, hvor vigtigt det er at børste tænder to gange dagligt samt bruge tandtråden flittigt. Men selvom du sikkert er træt af at høre den samme smøre igen og igen, så ved din tandlæge altså hvad han eller hun taler om: Ønsker du at forebygge huller i tænderne, skal din mundhygiejne være i top!

Det er dog ikke alle bakterier, som du selv kan fjerne. For eksempelvis at få fjernet tandsten skal der skrappere midler i brug end tandbørsten – midler som din tandlæge har. I forebyggelsen mod tandsten er det derfor vigtigt at få renset dine tænder regelmæssigt hos din tandlæge. Heldigvis er det ikke svært at finde en god tandlæge, eftersom udbuddet er stort i stort set hele Danmark. Hvad end du leder efter en god tandlæge i Ølstykke, i Århus, i København eller Fredericia, vil det derfor være nemt at finde en kompetent tandlæge. Der er således ingen undskyldninger for ikke at besøge tandlæge.

Som du kan læse, er der altså to ting, som primært kræves for at undgå huller i tænderne: først og fremmest er det vigtigt, at du selv gør en indsats for at vedlige en sund mundhygiejne og sidst men ikke mindst, skal du huske at besøge din tandlæge.

Smilklinikken
Strandgade 24
3300 Frederiksværk
Tlf.: 47720370

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *