Hvornår er det bedst at børste tænder?

Det kræver en lille daglig indsats hele livet igennem, hvis du vil have gode og sunde tænder. Det er dog ikke specielt tidskrævende; det handler mere om gode daglige vaner, som du altid skal huske.

To minutter to gange om dagen

Først og fremmest skal du børste dine tænder to gange om dagen – om morgenen og før sengetid. Det er ikke så afgørende, om du børster dine tænder før eller efter morgenmaden, når blot du husker det udtaler den førende tandlæge ved søerne til bloggen. For mange er det en god rutine, at de børster tænderne med det samme, når de står ud af sengen om morgenen. Og igen om aftenen lige inden de går seng.

Når du børster tænder, skal du børste i to minutter. Ellers kan du ikke nå at børste hver tand grundigt nok. Du kan eventuelt tage tid på det, så du får en fornemmelse af, hvor lang tid to minutter er.

Børst med en blød børste og bløde bevægelser

De fleste elektriske tandbørster har en indbygget timer, så du kan se, om du børster længe nok. Bruger du ikke en eltandbørste, kan du selv tage tid, og derudover er det vigtigt, at du vælger en blød tandbørste, der ikke er for hård ved tandkød og gummer. Og husk også en god tandpasta med fluor – ellers hjælper tandbørstningen ikke.

Når du børster, skal du sørge for at børste i små cirkler og med bløde bevægelser. Hver enkelt tand skal børstes grundigt på tyggeflade, yderside og inderside.

en god tandbørste til at børste dine tænder

Børn skal have hjælp til tandbørstningen

Motorisk er børn ikke i stand til at stå for tandbørstningen selv, før de er 10-12 år gamle. Indtil da skal de altså have hjælp til den daglige tandbørstning af en voksen. De kan eventuelt selv børste først og så lade den voksne børste efter. På den måde lærer de langsomt at børste tænderne selv.

Syre på tænderne

Syreholdige madvarer og drikkevarer er skadelige for tænderne, fordi de kan ætse emaljen på tænderne væk. Det bedste, du kan gøre, når du lige har indtaget noget syreholdigt, er at skylle munden med vand. Du skal derimod ikke børste tænderne lige med det samme, for det sliber yderligere på emaljen. Efter et stykke tid er det dog en god idé at give tænderne en grundig omgang med tandbørsten.

Husk tandtråden

Når nu du har de gode tandbørstevaner på plads, bør du lige bruge et halvt minut ekstra om dagen, så du også får fjernet alle bakterierne mellem tænderne. Og det kan du kun med tandtråd og mellemrumsbørster. Husker du de enkle råd, er du godt på vej mod gode og sunde tænder. Er uheldet ude og mærker du en konstant tandpine så ring til Stine Elkjær tæt på Vesterbro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *