Min visdomstand volder problemer, hvad gør jeg?

Vidste du, at visdomstænder rent faktisk ikke er bygget til os nutidige mennesker? Vores kæbe er simpelthen blevet mindre, og det medfører, at der ikke er plads til de tænder, som kaldes visdomstænder. De sidder både i vores over- og underkæbe. Det er forskelligt fra menneske til menneske, om visdomstænderne bryder frem, og om de alle fire bryder frem. De kan nemlig godt blive liggende nede i kæben og være helt usynlige. For de fleste opleves der dog, at nogle eller alle fire visdomstænder vokser ud. Det kan være problematisk, fordi de ofte er skyld i forskellige tandsygdomme. Af den årsag er det derfor blevet normalt at få fjernet sine visdomstænder, men også fordi de reelt set ingen særlig funktion har.

Dog er det ikke i alle tilfælde, at din tandlæge vil anbefale dig at få den fjerne. Men hvis din visdomstand er svær at holde ren, og du ofte oplever at få betændelse, og tandkødet er hævet, vil din tandlæge anbefale, at du får den fjernet. Det kan også være, at der er caries i visdomstanden eller i den tand, som ligger ved siden af. Eller der er en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og en af tænderne ved siden af. I begge tilfælde vil tandlægen anbefale, at du får fjernet visdomstanden.

visdomstænde

Det er som regel først, når man nærmer sig 20’erne, at visdomstænder begynder at volde problemer. Og i så fald den skulle skabe problemer, er det vigtigt, at du finder en tandlæge i det område, du bor i. Der ligger mange tandlæger i alle bydele i København, så der er med sikkerhed en nær dig, hvad enten du søger en tandlæge nær Østerbro, Vesterbro, Nørrebro eller indre København.

Hvis du er i den situation, at din visdomstand skal fjernes, så er noget at det første, som din tandlæge vil gøre, er at tage et røntgenbillede af den. Herefter vil tanden enten blive opereret eller trukket ud. Hvilken behandling din visdomstand skal have, afhænger om tanden er vokset frem, eller om den ikke er. I det tilfælde hvor den ikke er vokset frem, vil det være en operation, som din tandlæge vil vælge at lave. Og hvis den er brudt frem, vil din tandlæge trække tanden ud. Der vil under begge behandlinger blive givet lokalbedøvelse, så du ikke oplever smerte under din behandling.

Efter at din visdomstand er blevet fjernet, er det vigtigt at holde såret rent, men du må ikke børste omkring såret. I stedet kan du købe noget klorhexidin 0,12 procent og rense med. Det skal du gøre, indtil trådene er fjernet. Klorhexidin er et bakteriehæmmende produkt, men brug det ikke den dag, hvor tanden er blevet fjernet først dagen efter. Og ellers er det vigtigt at spise forsigtigt, ved at fx tygge i den anden side af kinden, spise koldt, blødt mad, dette er især vigtigt det første døgn efter behandlingen. Hvis du er i tvivl eller har problemer kan du altid kontakte din tandlæge.

 

Svaneklinikken Aps
Østerbrogade 148
2100 København Ø
Telefon: 39 29 47 41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *