Sådan undgår du syreskader

Vidste du, at indtagelse af sure og søde fødevarer og drikkevarer kan føre til syreskader på dine tænder? Ja, dine tænder kan være i fare, for når de udsættes for syreholdige mad- og drikkevarer gentagende nok gange, bliver din tandemalje svækket og nemmere at slide ned – også selvom du børster tænderne.

Hvis du derfor har tendens til at drikke lidt for mange sodavand, eller har lidt for meget trang til søde sager ind i mellem, kan du stadig risikere at udsætte dine tænder for alvorlige skader. Derfor vil vi i denne artikel, i samarbejde med en anerkendt tandlæge i Hadsten, beskrive konsekvenserne ved syreskader, og hvordan du undgår dem fremover.

Sådan undgår du syreskader

Oftest i forbindelse med syreskader på tænderne er de første symptomer ofte isninger i tænderne. Da dine tænder konstant udsættes for syre- og sukkerholdige fødevarer, vil det gå ud over tandemaljen, som er tandens yderste beskyttende lag. Idet tandemaljen slides ned vil eventuelle områder af tandens inderste dentin blottes. Af den grund kan du derfor opleve, at en tand er mere følsom over for varme eller kulde, fordi dentinen eksponeres for det. Tænder der blødgøres af syre er derfor også mere sårbare overfor en række tandproblemer og tandkødssygdomme, som i værste fald kan resultere i en masse omfattende tandbehandlinger.

Alvorlige syreskader på tænderne sker ikke blot efter, du har drukket én enkel sodavand, da dine tænder naturligvis har kapaciteten til at demineralisere de fødevarer du indtager til daglig. Dog kan mange gentagne eksponeringer for syre- og sukkerholdige mad- og drikkevarer føre til alvorlige og nogle gange uoprettelige ødelæggelser af dine tænder. Derfor anbefales det også af Tandlæge Asmussen fra Hadsten, at du i et så vidt omfang, som det er muligt, undgår eller minimere indtagelsen af:

  • Sodavand, sportsdrikke og energidrikke
  • Citrusfrugter såsom citroner, limefrugter, grapefrugter
  • Frugtjuice og sukkerholdig saftevande
  • Slik, kager og lignende søde sager
  • Hvidvin og rødvin, te og kaffe

Hvad kan du ellers gøre for at undgå syreskader på dine tænder? Ved at være opmærksom og ved at tage din tandsundhed alvorligt kommer du automatisk problemet til livs. Undgå eller minimere de mad- og drikkevarer som nævnes her, sørg for en god tandpleje og mundhygiejne, og besøg din tandlæge regelmæssigt, så der altid holdes øje med dine tænder og dit tandkød. Tandlæge Asmussen anbefaler også, at du spørger ind til din tandsundhed. På den måde tager du også del i dine rutinemæssige tandeftersyn, og kan samtidig holde øje med, i samarbejde med din tandlæge, om det går i den rigtige retning.

Tandlæge Lisbeth Lundsgaard Asmussen
Ved Volden 2
8900 Randers C
Tlf: 86 42 01 83

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *