Værd at vide om smerter ved rodbehandling

Rodbehandling

Ubehag, svie og smerte. Der er mange forestillinger om, hvordan en rodbehandling føles, og det er en naturlig ting at frygte for smerter. Men en rodbehandling behøver langt fra at være lig med smerter. For ved hjælp af effektiv bedøvelse og gode behandlingsteknikker er det i dag muligt at udføre en rodbehandling helt smertefrit.

Skal du have foretaget en rodbehandling? Så behøver du således ikke at frygte for smerter, mens du rodbehandles. I det følgende kan du læse mere om, hvor ondt en rodbehandling egentlig gør både før, under og efter behandling.

Før behandling: Smerter og tandpine

Når en tand rodbehandles, skyldes det en infektion i tandnerven. Tandnerven er yderst følsom, og har bakterier banet sig vej til nerven, vil det komme til udtryk ved smerter. Mange patienter oplever derfor at have tandpine, inden rodbehandlingen påbegyndes, og det er altså blandt andet disse smerter, behandlingen skal afhjælpe.

Under behandling: Ingen smerter

Vælger du at blive bedøvet under din rodbehandling, kan du se frem til en fuldstændig smertefri behandling. Bedøvelse påvirker nemlig effektivt nerverne i og omkring tanden, hvorfor du ikke vil have ondt under behandlingen.

Lokalbedøvelse lægges i området omkring tanden, og det eneste du vil mærke til dette, er derfor et lille prik, når den tynde nål stikkes ind, samt eventuelt en strammende fornemmelse.

Efter behandling: Lettere smerter og ømhed

I løbet af en time eller to efter rodbehandlingens afslutning vil bedøvelsen fortage sig. Når dette sker, er det naturligt, at der vil opstå lettere smerter. For rodbehandling er nu engang en tandbehandling, hvor bakterier og eventuelt dødt nervevæv fjernes fra tandens indre, og denne behandling vil tanden reagere på i form af smerter.

Hvis du er meget generet og hæmmet af smerter, kan du holde smerterne nede ved at tage smertestillende tabletter. To til tre dage efter behandlingen vil de lettere smerter gå over i ømhed for til sidst at forsvinde helt.

Tiltager dine smerter i perioden efter rodbehandling?

Langt de fleste rodbehandlinger er forbundet med de smerter, der er beskrevet oven for. I sjældnere tilfælde kan det dog ske, at smerterne ikke går i sig selv efter behandlingen. Tiltager dine smerter i tanden i dagene efter rodbehandling, bør du kontakt en dygtig tandlæge i Frederiksværk, som vil undersøge den behandlede tand.

På grund af rodkanalernes krogede udformning er der risiko for, at ikke alle bakterier fjernes under udrensningen, og eventuelle efterladte bakterier kan fortsætte infektionen af tanden. Derudover kan de tiltagende smerter skyldes udboringen af tanden eller en for høj plastfyldning.


Smilklinikken
Strandgade 24
3300
Frederiksværk
47720370

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *